Novo
Loading...

Šta može sačuvati vjernika na ovome i na budućem svijetu

DovaUzvišeni islam, nije samo skup vjerskih načela, nego i kompletan sistem života.
Naša vjera je umjerena, ona je vjera ravnoteže. Čuveni islamski učenjak, Ebu Hamid el Gazalli, kaže da postoje dva "svjetla nad svjetlima’’: Ta svjetla vode čovjeka i štite ga od brojnih nedaća i stranputica. To su:
 - Kur’an i sunnet,
 - razum.
Ako se koristi jedno, a ne drugo, recimo: neko može koristiti Kur’an i Sunnet bez razuma, i od toga nema hajira; isto tako, ni razum, bez Kur’ana i Sunneta, nije dovoljan.
 Sljedeća vrijednost je Takvaluk, odnosno bogobojaznost.
Ona proističe iz našeg imana-vjerovanja. Što ima više takvaluka kod insana, više će se čuvati od grijeha.
 Postoje dva stepena bogobojaznosti:
 Prvi stepen: vanjska bogobojaznost
 Allah dž.š. kaže:  "bojte se Allaha koliko možete.’’
Mufesiri smatraju da ovo znači čuvanje naših organa: jezika, očiju, ušiju, ruku itd. od grijeha, jer Allah dž.š u jednom od svojih ajeta upozorava:
 ‘’ZAISTA, SLUH i VID i SRCE; SVI ĆE ONI BITI PITANI.’’
 Interesantno, sedam je glavnih organa kod insana, a Allah dž.š kaže da Džehennem ima sedam kapija.
 Drugi stepen: unutarnja bogobojaznost
 Kaže Allah dž.š.‘’BOJTE SE ALLAHA, O RAZUMOM OBDARENI, DA BISTE BILI SPAŠENI.’’
 Komentatori Kur’ana kažu da se bojimo Allaha dž.š. svojim srcem, jer, kako postoje  fizički problemi sa srcem: pritisak, aritmija itd; što izaziva strah kod insana, i traži se pomoć doktora; tako postoji i duhovno srce putem kojeg se čine grijesi poput: zavidnosti, samoljublja, klevete, laži, i sl. To su bolesti srca.
 Poslanik kaže: Postoje tri grijeha koji uništavaju čovjeka, i oni su osnova za ostale grijehe:
 1. Škrtost iz koristoljublja – kada ljudi u svemu traže svoj sićar: “da samo ja imam fajdu”, ili –“a gdje sam ja tu”?
 2.Strast koja se slijedi, i koja postaje božanstvo, jer sada ne postoje klasični kipovi ili idoli, najveže idole u savremenom svijetu predstavljakapital odnosno novac.
 3.Samoljublje ili isticanje sebe,- Da bi djelo bilo kabul, dva su osnovna uvjeta obavezna.
 1. ihlas – iskren nijet, i
 2. da čovjek ne smije biti zadivljen sam sobom i govoriti kako je dao zek’at toliko i toliko, ili pet puta obavio hadždž itd.
 Taktika šejtana je da daje vesvesu ljudima i poznata su četiri koraka koja on koristi ka ljudskom srcu:
 1. Šapuće čovjeku da nema Boga, Sudnjeg dana, Obračuna… ali, kad čovjek ipak prouči šehadet, prokletnik ne odustaje;
 2. Nagovarajući čovjeka: ‘’Evo ti si musliman ali nemoj klanjati, šta će ti to da postiš, zašto po hladnom vremenu uzimaš abdest itd. Kad ga insan ne posluša, i ipak obavlja ibadete onda slijedi treži korak.
 3. Ubaci u ljudsko srce licemjerstvo, ‘’da klanjam namaz, da me ljudi vide, da kupuju robu kod mene, da povećam rejting itd.’’
 4. Došaptava čovjeku da umisli, kako je veliki čovjek, kako je spasitelj društva,bez njega bi bila propast i tako pokvari svoja dobra djela.
 Musliman treba koristiti blagodati koje mu je Allah dž.š. dao kako bi ispunio svoj emanet i kako bi se onda sačuvao patnji još u kaburu:
 Kad se razbolio Selman Farisi r.a., sjetio se da mu je jednom prilikom Muhammed a.s. rekao: ‘’Kada se razboliš, otiši do mezarja i nazovi selam. Ako ti neko odgovori, znači da si ‘’putnik’’. I Selman r.a. zamoli jednog druga da mu pođe do obližnjeg groblja, priđe mezarju, nazva selam, a iz jednog mezara stiže odgovor:’’ Alejkumu selam! ’’Selman čučnu pored tog mezara, i reče: ‘’Ja sam Selman Farisi, ashab Muhammeda a.s., i reci mi kako je to umrijeti? ’’Ovaj glas iz kabura mu odgovori: ‘’Selmane, teško je umrijeti, evo, ja sam umro davno, ali još osjećam bol od svoje smrti. Selman r.a. ga onda upita: ‘’Koja to dobra djela mogu koristit u smrtnom času, šta olakđava smrtnu agoniju? “A ovaj iz mezara odgovara: “Sada znam šta pomaže: Pomažu tri stvari:
 1. Klanjati sabah namaz u pravo vrijeme,
 2. Post u dugim ljetnim danima
 3. Sadaka koja se daje, a da se ne povrijedi onaj kome se daje.
 Molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli naša djela i da nas sačuva od kazni na ovom svijetu, kaburskih patnji i džehennemske vatre.   
 Izvor: www.izs.rs Novi Pazar
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment