Novo
Loading...

Svekar kao mahrem snahi, a zet punici, nošenje hidžaba pred majčinim amidžom?



Pitanje: Da li ženi, koja je bila udata pa se rastala i ponovo se udala – svekar iz drugog braka može biti mahrem i da li pred njim može biti bez hidžaba i da li moj drugi muž može da bude mahrem mojoj majci? Također, da li žena može biti bez hidžaba pred majčinim amidžom? Da vas Allah nagradi Džennetom za vaš rad! Unaprijed hvala!

Odgovor: Svekar iz drugoga braka tebi je mahrem, isto kao što ti je i svekar iz prvoga braka mahrem i pored toga što ste se razveli, jer je šerijatom, ocu (i djedovima), trajno zabranjeno da ženi snahu – ženu svog sina, nebitno da li je sin njom imao intimni odnos ili ne, i nebitno je li u pitanju sin po krvi ili sin po mlijeku, i u tom rangu su i svi unuci. Dakle, između snahe i svekra postoji trajna zabrana sklapanja braka – što svekra čini stalnim mahremom, shodno kur’anskom ajetu: “Zabranjuju vam se: majke vaše, i kćeri vaše... i žene vaših sinova...” (En-Nisa, 23)

Moje mišljenje je, s obzirom na to da ste razvedeni, i imate stalnu zabranu stupanja u brak sa ocem – djedom, od bivšega muža, da ćete i pored toga – pred njima biti pokriveni, u slučaju da budete u društvu sa njima, a pred sadašnjim svekrom i djedovima sadašnjeg muža možete biti bez mahrame, a Allah, dž.š., najbolje zna.

I obratno je isti slučaj – sinu je zabranjeno da ženi ženu s kojom se vjenčao njegov otac (ili djed), nebitno da li je otac sa njom imao intimni odnos ili ne, i nebitno je li u pitanju otac po krvi ili otac po mlijeku, i u tom rangu su svi djedovi. Dakle, između sina i očeve žene postoji trajna zabrana, i on je njoj mahrem, shodno kur’anskom ajetu: “I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši – a što je bilo, bit će oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.” (En-Nisa, 22)

Vaš drugi muž, kao i prvi muž, stalni je mahrem vašoj majci (i nenama), shodno kur’anskom ajetu: “Zabranjuju vam se: majke vaše, i kćeri vaše... i majke žena vaših...” (En-Nisa, 23) – i one se neće pokrivati pred njim.

Majčin amidža ima zabranu ženidbe sa kćerkama (tvoja majka), i unukama (ti), od rođenoga brata, pa je time on mahrem ženskoj djeci od brata i sestre, shodno kur’anskom ajetu:“Zabranjuju vam se: majke vaše, i kćeri vaše... i bratične vaše, i sestrične vaše...” (En-Nisa, 23) – i sve one ne moraju biti pokrivene pred majčinim amidžom, a Allah, dž.š., najbolje zna.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment