Novo
Loading...

Najveća džamija na Balkanu nalazi se u selu Delimeđe kod Novog Pazara (VIDEO - FOTO)


Selo Delimeđe nalazi se kod Novog Pzara, na Pešteru, tačnije u tutinskoj opštini (Sandžak-Srbija).Tu je izgrađena najveća džamija na Balkanu, sa dvije munare visine oko 80 metara. U sklopu džamije je i Islamski centar.Ova džamoja građena je mahom dobrovoljnim prilozima mještana i mnogih Sandžaklija koji žive i rade u BiH, Americi, Kanadi, Australiji i zemljama Zapadne Evrope. Radi se o veoma uspješnim poslovnim ljudima koji potiču iz ovog kraja. 
Selo Delimeđe ima osnovnu školu i poštu, tu živi 295 punoljetnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 30,2 godina (28,4 kod muškaraca i 32,3 kod žena). U naselju ima 88 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 5,06.Ovo naselje je velikim dijelom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2002. godine).
Selo Delimeđe poznato je i po velikom vašaru na kojem se često okupi po 20.000 ili 30.000 ljudi. Osim žitelja ovog kraja, na vašare dolaze i mladi sa sjevera Crne Gore, iz Novog Pazara i okolice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši …Zbog vašara, koji su zgodno mjesto za demonstriranje: ljepote, bogatstva i mode, ali i prilika za upoznavanje mladih, dolazi i puno Pešteraca koji rade u inozemstvu, neki se zapućaju čak iz Amerike, Kanade, Australije …
Mnogi na vašarima traže (i nalaze) životnu družicu koja, često, bukvalno iz vašarskog kola, odlazi u novi život u Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, Švedsku ili Kanadu …

U nastavku pogledajte:
1. TV prilog iz 2008. godine kada najveća džamija na Balkanu nije bila još dovršena 
2. Desetak fotografija sela Delimeđe



Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar