Novo
Loading...

Moj muž se sastaje sa drugim sestrama…



Pitanje: Možete mi objasniti da li oženjeni čovjek koji je u vjeri, ima pravo da se sastaje s drugim sestrama na kafama samostalno bez ikoga, nevezano da li želi vezu il je neki posao u pitanju? I da li je to nepravedno da žena čeka da joj dođe kući da bude s njim? Jer on ima velikih obaveza, a i pored toga on se nalazi na kafama s drugim, a sa mnom je najmanje. Da li ima pravo žena da pita gdje ide muž, il gdje je? S kim je? Kad ga zovne, il’ nema žena to uopće pravo da zna šta njezin muž radi gdje je, s kim se nalazi? Da vas Allah nagradi. Selam alejkum.

Odgovor: We alejkumu selam. Boravak tvoga muža sa ženom strankinjom kako si spomenula, nije ispravan, čak to je nešto ružno za islam, i izaziva svaku sumnju i vodi naravno ka grijehu. Nemojmo zaboraviti lijepi primjer iz života našeg Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, kada je stajao sa Safijjom, radijallahu ‘anha, a ashabi su prošli, pa im je rekao: “Ovo je Safija”, njegova žena, na šta su ashabi rekli: “Poslaniče čemu to, mi tebi vjerujemo”, pa je rekao Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem: “Da nebi došla kod vas sumnja”. Subhanallah, to je bila njegova žena. A šta reći za društvo sa strankinjom. Na ženi nije da pita muža gdje je, jer ona nije pastir njegov, naprotiv muž je taj koji treba da pita i zna, jer je on njen i svojih ukućana pastir.

Međutim u ovom slučaju, tvoj muž je izazvao kod tebe sumnju, pa tvoje pitanje je radi tvog smiraja, naravno poštena žena želi da živi sa poštenim mužem, i tvoje pitanje nije da ti budeš iznad svog muža, ili da ti on polaže račune, nego da znaš da li je i da li se druži sa pravim osobama, jer bojim se da sljedeće pitanje neće biti gdje si, skim si, nego može biti i kraj života sa tom osobom. Zaista početak sumnje vodi ka potpunom nepovjerenju i samim tim bojati se je da na kraju bude zajednički život srušen. A molim Allaha da vam podari lijep život i bez imalo trunke sumnje.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment