Novo
Loading...

Mogu li džinni naškoditi djeci?

     Mogu li džinni naškoditi djeci?

Pitanje: Selamu alejkum.
Imam jedno pitanje uvezi male djece. Da li može džinn da naškodi djetetu od 2 godine. Mislim sad na sihir ili crnu magiju.

Ponekad posumljam da nije nešto mome malom sinčiću. Učim mu svaku noć kad zaspe sure Al-Ihlâs,Al-Felek i An-Nas. Sad sam počela da mu učim Ajetul Kursijju prije nego zaspe, ali on se kao buni, kaže mi da idem i pokušava da mi smeta dok učim. Neznam da li ima tu nešto. Da li da sumnjam na sihir ili urok, ili mozda nije ništa?

Odgovor: We alejkumu-s-selam.

Bismillah we sselatu we sselamu ‘ala Resulillah. Zahvala pripada samo Uzvišenom Allahu Vladaru Sudnjeg dana, neka je salavat I selam na posljednjeg Allahovog Miljenika i Poslanika Muhammeda sallallahu ‘alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu I na sve njegove plemenite ashabe do Sudnjeg dana.

Džinni mogu da naude puno više maloj djeci nego odraslim ljudima, iz razloga jer djeca nemaju zaštitu odnosno ne mogu sama da uče Kur’an i zaštitne dove Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem. Da pojasnim apsolutno ništa, pa ni sam sihr ne može djelovati mimo Allahovog dopuštenja i onoliko koliko to hoće Allah Uzvišeni. Zato roditelj može svaku noć kada djeca legnu u postelju raditi kao što je to radio Allahov Poslanik Muhammed sallallahu ‘alejhi ve sellem:

Bilježi Buharija u svom Sahihu od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je rekao:
“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi učio dovu za zaštitu Hasana i Husejna (njegovih unuka), rekavši:

“U`IZUKUMA BIKELIMATILLAHIT-TAMMATI MIN KULLI ŠEJTANIN VE HAMMEH, VE MIN KULLI AJNIN LAMMEH”
(Stavljam vas pod zaštitu Allahovih savršenih riječi od svakog šejtana i zla onoga što gmiže i svakog oka zavidnog )”.

Takođe, u hadisu kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Aiše, radijallahu anha, u kojem je došlo da je pred spavanje učio Mu’avvizat (Kulhuvallah, Felek i Nas ili samo Felek i Nas) u svoje šake pa bi potirao po svome čitavom tijelu, a kaže ona (Aiša) da kada se razbolio i bio u svojoj smrtnoj bolesti ona mu je učila iste sure i potirala po njegovom tijelu.

Svakako s dozvolom Allaha Uzvišenog možete to uraditi i svojoj djeci. Sastaviti svoje dlanove puhnuti u njih lagano, zatim proučiti navedene sure i potrati svoju djecu ili dijete. Isto možete to naučiti na vodu, s tim što će te nad vodom provo proučiti suru Fatihu, Ajetul Kursijju, a onda sure Kulhuvallahu, Felek i Nas po 3x i kupati sa tom vodom dijete koju će te na kraju prosuti negdje na čisto mjesto gdje se ne hoda (vrt, cvijeće, voćke) stim da pazite da zemlja nije pođubrena radi svoje nečistoće, a Allah najbolje zna.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Mirza Semić
                         



Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment