Novo
Loading...

NEVJEROVATAN PRIZOR...RASTANAK DVA MAČKA....



Abdullah b Amr b El-‘As, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije od nas onaj koji nije milostiv prema našim najmlađim niti onaj koji ne poznaje ugled naših starijih.” (Ahmed i Tirmizi) Također, Abdullah b. Amr, radijallahu anhuma, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Milostivima će se smilovati Milostivi! Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji pa će vam se smilovati Onaj koji je na nebesima.” (Ebu Davud i Tirmizi)

Uzvišeni Allah u 54. ajetu sure El-En’am, u prijevodu značenja, kaže: “A kada ti dođu oni koji vjeruju u Naše ajete, ti im nazovi selam.” Šejh Abdurrahman es-Sa’di, rahmetullahi alejhi, u komentaru ovog ajeta, kaže: “Tj. kada ti dođu vjernici, pozdravi ih, poselami ih i iskaži im dobrodošlicu, obraduj ih onim što će im povećati ambicije i odlučnost da zadobiju Allahovu prostranu milost, plemenitost i dobročinstvo, podstakni ih na svaki razlog i put koji vodi do toga, ali ih i zaplaši da ne ostaju na grijesima, naredi im pokajanje za grijehe kako bi zadobili oprost svoga Gospodara i Njegovo dobro.” (Tejsirul-Kerimi-r-Rahman, 276)

● Nikoga u Džennet neće uvesti njegova djela, već samo Allahova milost. Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Niko neće ući u Džennet osim s Allahovom milošću!” Prisutni su upitali: “Zar ni ti, Allahov Poslaniče?!”, a on je odgovorio: “Ni ja, osim da me Allah prekrije Svojom milosti!” (Ahmed i šejh Albani, rahmetullahi alejhi, ocijenio je hadis sahihom li gajrihi u Sahihu tergib ve terhib, 3599, dok mu je osnova u dva Sahiha)

● Kod Allaha postoji stotinu milosti, od kojih jesamo jednu spustio među Svoja stvorenja, dok je devedeset i devet ostavio za Sudnji dan, opet Svojim robovima. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uistinu, kod Allaha postoji stotinu milosti. Od njih je samo jednu spustio među džinne, ljude, životinje i zvijeri, pa su oni na osnovu nje milostivi i blagi jedni prema drugima: zvijeri su blage prema svojim mladunčadima. Dok je, Allah devedeset i devet milosti odgodio. Te milosti ukazat će Svojim robovima na Sudnjem danu!” (Muslim)

● Uzvišeni Allah milostiviji je prema nama od naših majki. Moramo znati i biti svjesni da je Uzvišeni Allah milostiviji prema Svojim robovima od majke prema svome djetetu. Omer b. El-Hattab, radijallahu anhu, pripovijeda: “Jednog dana dovedeno je roblje Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, među kojim je jedna žena uporno tragala za nekim. Kada je pronašla jedno dijete, privila ga je u naručje i podojila. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao nas je: ‘Šta mislite da li bi ova žena bacila svoje dijete u vatru?’ ’Nikako’, odgovorili su prisutni, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dodao: ‘Doista je Allah milostiviji prema Svojim robovima od ove (žene) prema svome djetetu.’“ (Buharija i Muslim)



Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment