Novo
Loading...

Konzumiranje hrane ili pića koja u sebi sadrži malo alkohola?

Pitanje: Eselamu Alejkum. Da li je dozvoljeno konzumirati zvakace gume, s obzirom na njihov sastav (konkretno glicerol), da li je istina da ako, neka od vrsta alkohola ne opija, da je hranu sa tim alkoholom u sastavu dozvoljeno koristiti. Allah vas nagradio svakim dobrom, amin.

Odgovor: Alejkum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Stalna Komisija za Fetve u Saudijskoj Arabiji kaže: „Kada se u nekoj hrani ili piću nađe alkohol – ako konzumiranje veće količine te hrane ili pića opija – zabranjeno je konzumirati ih i u maloj količini, shodno kur'anskom ajetu: „O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. & Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?“ (el-Ma'ida, 90-91.) Allahov Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Što opija u velikim količinama zabranjeno je i u malim!“ (Ebu Davud, br.3683.; Tirmizi, br.1865.; Nesa'i, br.5607.; Ibnu Madždže, br.3392.) Dakle, ako određena hrana ili piće, koji su pomješani sa alkoholom, ne mogu opiti čovjeka u većoj količini – dozvoljeno ih je koristiti, jer takva kombinacija hemijskih elemenata ne opija i nema status hamra (vina-alkohola), a Allah dž.š., najbolje zna.“
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment