Novo
Loading...

Koji su uslovi klanja životinja na halal način?


Jedite i pijte samo ne pretjerujte. On (Allah) ne voli one koji pretjeruju. (Kur’an, sura Al-Araf, 31 )
Ništa nije toksično i sve je toksično, u zavisnosti od količine u kojoj se upotrijebi. (Paracelzus).
1. UVOD
S obzirom na sve veću potražnju halal proizvoda na tržištu i sve masovniju međunarodnu trgovinu takvim proizvodima, nameće se potreba za standardizacijom halal procesa i proizvoda, posebno u oblasti hrane. Svjetski trendovi upućuju na to da muslimani žele biti sigurni da je hrana koju jedu HALAL. Da bi zadovoljili zahtjeve muslimana proizvođači trebaju uskladiti proizvodnju sa zahtjevima šerijata.
2. HALAL KLANJE
Halal klanje je skup postupaka kojima se obezbjeđuje halal status mesa (i proizvoda od mesa) koje je muslimanima dozvoljeno za konzumiranje u skladu sa islamskim propisima. Pri tome i životinje i način izvršenog klanja moraju zadovoljiti odgovarajuće uslove.
Meso dozvoljeno muslimanima
Muslimanima je dozvoljeno konzumirati meso većine kopnenih i vodenih životinja, izuzev:
svinjetine i mesa divlje svinje, meso psa, zmije i majmuna,
mesožderi sa kandžama i očnjacima, kao što su lavovi, tigrovi, medvjedi i ostale slične životinje,
ptice grabljivice sa kandžama, kao što su orlovi, lešinari i sl.,
štetočine, kao što su pacovi, stonoge, škorpioni i sl.,
životinje koje je prema islamskim propisima zabranjeno ubijati, kao što su mravi, pčele i djetlići,
životinje koje se smatraju odvratnim, kao što su uši, crvi, muhe i sl.
životinje koje žive i na kopnu i u vodi, kao što su žabe, krokodili i sl.
mazge i domaća magarad,
otrovne i opasne morske životinje,
meso bilo koje od dozvoljenih životinja ukoliko nije zaklano po islamskim propisima, krv.
Halal meso- Halal ishrana životinja
Dobra proizvodna praksa halala GMPH je meso životinja koje su dozvoljene po islamskim propisima, uz uslov da su pravilno hranjene i
zaklane na šerijatom propisan način. podrazumijeva ishranu na biljnoj bazi bez bilo kakvih komponenata animalnog porijekla. Ovaj kriterij isključuje mogućnost kontaminacije BSE-om (kravlje ludilo).
(Good Manufacturing Practice of Halal – ) za meso i mesne prerađevine podrazumijeva sljedeće uslove:
1.Razdvajanje dozvoljene od nedozvoljene stočne hrane,
2.Odvojen smještaj i zasebna oprema za ishranu životinja,
3.Zasebna sredstva unutarnjeg i vanjskog transporta,
4.Odvojen prostor i oprema za klanje,
5.Zaseban prostor i oprema u procesu skladištenja i transporta i
6.Zaseban prostor i oprema u maloprodaji i distribuciji.
Halal proizvodi od mesa
Da bi proizvod od mesa bio halal nije dovoljno samo da sadrži u sebi halal meso, već je obaveza da sve sirovine koje ulaze u njegov sastav, kao i postupci u procesu proizvodnje zadovoljavaju propise šerijata.
Klanje životinja
Da bi meso bilo halal, klanje dozvoljenih životinja mora biti u skladu sa sljedećim zahtjevima:
riječi “Bismillah” (u ime Allaha) moraju bitiživotinja koja se kolje mora biti dozvoljena i mora biti pažljivo tretirana, životinja mora biti zdrava i živa, osoba koja obavlja čin klanja mora biti musliman, psihički zdrav i osposobljen za tu aktivnost, dozvolje
a) mašinsko obuzdavanje za krupnu i sitnu stoku,
b) elektrošok koji ne izaziva smrt životinje,
c) omamljivanje za perad,
izgovorene prije klanja životinja, alatka za klanje mora biti oštra i ne smije se
dizati sa životinje dok se čin klanja ne okonča, a
što znači dok se ne presječe dušnik, jednjak, te
glavne arterije i vene vratne regije,
klanje se vrši s prednje strane vrata;
ni jedan dio se ne smije otklanjati prije završetka klanja;
krv se mora dobro iscijediti;
potrebno je poduzeti odgovarajuće higijenske
mjere na liniji klanja da ne bi došlo do
kontaminacije mesa.
Meso koje nije halal
Meso koje nema halal status dijeli se u dvije kategorije:
-Meso porijeklom od zabranjenih životinja,
-Meso porijeklom od dozoljenih životinja kojima su u hrani davane komponente animalnog porijekla ili u čijoj obradi nisu primjenjeni
zahtjevi šerijata.
Ukoliko postoji sumnja da prilikom ishrane životinja nisu poštovani proklamovani islamski principi, u iznimnim slučajevima može se dozvoliti meso životinja nakon njihovog boravka u karantinu, odnosno do isteka perioda definirane haram karence. ima zasebne dužine trajanja u ovisnosti od vrste životinja i to:
-perad – tri dana;
-ovca – devet dana;
-goveda – četrdeset dana.
Sažetak
Abstract
U ovome radu su opisani principi halal klanja krupne i sitne stoke i peradi. Definisane su i vrste životinja čije je meso dozvoljeno za upotrebu po islamskim propisima. Pored obaveze zadovoljenja šerijatskih propisa, halal klanje podrazumijeva i zadovoljenje dobre higijenske prakse (GHP) te humano postupanje sa životinjama.
In this work are described main principles of the livestock and poultries Halal slaughtering. Also, it’s defined kind of animals whose meat is permissible regarding Islamic Low.
H a l a l s l a u g h t e r i n g me a n s accomplishing the requirements of I s l a m i c Low and s a t i s f y i n g recommendations of the Good Hygiene Practice (GHP), as well as animals’ human treatment.
Ključne riječi
Keywords
: halal klanje,
šerijatski propisi, zabranjene
životinje
: Halal slaughtering,
Islamic Low, forbiden animals
*F. Čengić, **M. Jašić, *A. Sakić, ***B. Muhamedbegović
* Agencija za certificiranje halal kvalitete Tuzla, Bosna i Hercegovina
** Tehnološki fakultet Tuzla, Bosna i Hercegovina
*** Ministarstvo prosvjete i kulture RS Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Tekst u izvornom obliku u PDF formatu možete preuzet ovdje.
(akos.ba/halal.ba)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment