Novo
Loading...

Da li je dozvoljeno po islamu kumiti dijete?



beba_slatkaPitanje: Da li je dozvoljeno po islamu kumiti dijete? Mislim na ono odsijecanje pramena kose za prvi rođendan od strane “kuma” ili “kume”…Molim vas da mi odgovorite ako je moguće, jer imam djevojčicu kojoj će ako Bog da uskoro prvi rođendan, i u dilemi sam oko tih stvari, jer mi to sve nekako izgleda da je “pokupljeno” od Krščana. Unaprijed hvala. Selam.
Odgovor: We alejkumu-s-selam. Sama riječ “kum” ili “kuma” dovoljno kazuje za sebe, jer znamo ko koristi te termine. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, nas je upozorio na opasnost slijeđenja nemuslimana, do te mjere da se smatra velikim grijehom.
S druge strane, musliman treba da praktikuje muslimanske običaje vezane za rođenje djeteta, a od tih običaja, koji su ujedno i sunnet našeg Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, jeste da se djetetu nakon rođenja prouči ezan na uho, zakolje kurban (akika), dadne mu se lijepo muslimansko ime, a kosa mu se obrije sa glave i udijeli se sadaka u vrijednosti zlata koliko je teška ta kosa bila. Sve su to običaji i sunneti koje je naš narod zapostavio i uzeo običaje drugih, a uz njihove običaje dolazi i ostalo zlo poput alkohola, muzike, ružnih riječi, a i lošeg odgoja.
Također, samo obilježavanje rođendana je također od običaja nemuslimana, jer gore spomenuti muslimanski običaji praktikuju se sedam dana nakon rođenja, ukoliko se u mogućnosti, a ako ne, onda na dan (u sedmici) kada je dijete rođeno.
Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Senad Hodžić, prof.

Objavio: Muhamed Bibic
Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar