Novo
Loading...

Da li se ikindija smije klanjati 10-15 minuta prije nego što nastupi akšam?


Pitanje: Eselamu alejkum! Imam jedno pitanje u vezi ikindije namaza. Znam da se ne smije klanjati u periodu zalaska sunca, ali me interesuje da li ja ikindiju smijem klanjati 10-15 minuta prije nego sto nastupi akšam? Unaprijed hvala!
Odgovor: Ve alejkumus selam
Što se tiče klanjanja namaza pri zalasku sunca postoji pojašnjenje:
-Nije dozvoljeno klanjati nafilu namaz nakon ikindije sve dok sunce ne zađe. Od Ukbe Ibn Amir el-Džuhenija prenosi se da je rekao: ˝Tri su perioda kada nam je Poslanik zabranio da klanjamo u njima ili ukopavamo mrtve: kada sunce izlazi sve dok se ne podigne, kada stane na sredini neba sve dok se ne nagne prema zapadu i kada se približi zalasku sve dok ne zađe.˝ (Muslim)
- Nije dozvoljeno odgađati ikindiju bez razloga do pred zalazak sunca , jer je to osobina munafika. Neki su ljudi ušli kod Enesa b. Malika i primjetili da se priprema da klanja ikindiju-namaz u prvom vremenu. Pitali su ga u vezi s tim, a on je odgovorio: “Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio je: “To je namaz licemjera, i on s ikindija-namazom čeka zalazak sunca, pa kada ono bude između dva šejtanska roga, ustane i na brzinu klanja četiri rekata, a Allaha u njima skoro da i ne spomene.”
- A ako se desi da se ikindija odgodila do samog kraja namskog vremena, treba je klanjati pa makr sunce i počelo zalaziti jer je to farz, stroga dužnost, i njeno izvršavanje je obavezno i nije dozvoljeno odgađanje.
- A ako se desi da se ikindija ne klanja do iza zalaska sunca, obaveza je klanjati prvo ikindiju pa akšam, jer je redoslijed namaz u toku dana farz.
Allah najbolje zna.
Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Muhamed Ikanović, prof.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment