Novo
Loading...

Ko treba klanjati u prvom saffu?

2Pitanje:
Esselamu Alejkum!
Često se dešava da imami ili neko iz džemata diže vjernike, najviše omladinu iz prvog saffa da bi napravio mjesto sebi i nekim "važnim" gostima.
Allah dž.š. mi je svjedok da se ne guram nikad naprijed, ali kad dođem prvi popunjavam saffove u džamiji od prvog saffa sa sredine, kao što je to u hadisu preporučio Poslanik a.s.
Kako da postupim ako dođem u situaciju da me neko uhvati za rame i potegne iz saffa?

Odgovor:
Esselamu alejkum!
U prvom saffu, u sredini iza imama, trebaju biti ugledni članovi džemata koji mogu zamijeniti imama u slučaju potrebe. "Neka iza mene klanjaju učeni i sposobni!" –  navodi se u jednom hadisu. Prema tome, ukoliko ne spadate u spomenutu kategoriju klanjača, preporučili bismo Vam da potražite prazno mjesto u džamiji mimo spomenutog. Ima slučajeva da pojedinci zauzimaju mjesto u prvom safu, čak i neposredno iza imama, a onda nakon selama žure da napuste džemat bihuzureći ostale džematlije tokom prolaska kroz safove. Ne smeta da propustite u saff ispred sebe starije i uglednije ljude. To je na tragu hadisa: "Nije od nas ko ne poštuje starije ljude, niti onaj ko nije milostiv prema mlađima."
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment