Novo
Loading...

Kina: Skinite hidžabe u ime ljepote

U kineskoj regiji Xinjiang, gdje većinski muslimanski narod Ujguri čini oko polovine stanovništva, vladini sužbenici ohrabruju žene da skinu svoje hidžabe zarad dobrog izgleda. Vladina kampanja 'Projekat ljepota' se odvija na ulicama Kašgara, jednog od nekoliko gradova u Kini gdje žene nose hidžabe iz vjerskih razloga. Na ulicama policajci u službi ljepote zaustavljaju pokrivene žene, snimajući ih nadzornim kamerama pa čak ih primoravaju da uđu u programe reedukacije kako bi promijenile stil oblačenja.



Različiti izvještaji iz cijelog Xinjianga pokrazuju da su žene Ujgura primorane da skinu hidžabe kako bi ušle u pojedine vladine zgrade, dok je bolnica u Hotanu obavezna da prijavi identitet pokrivenih pacijentica.

Napor je dio podmukle kampanje kako bi ideal ljepote djelovao u ime nacionalne sigurnosti. Veliki broj zemalja već dugo vremena pokušava ograničiti nošenje hidžaba među muslimankama, često preko formalnih propisa ali Kina pokušava laganijim pristupom približitise muslimankama i nagovoriti ih da se otkriju i 'pokažu svoja lijepa lica'. Ono što se krije iza cijele ove kampanje je da se učini lakšim praćenje članova manjinske grupe koju inače teško mogu kontrolisati.

Vladajuća kineska stranka već je ranije pokušala zabraniti muslimankama pokrivanje, ali njihova politika nailazila je na optužbe grupa za ljudska prava da vlada provodi kampanju vjerske represije i progona Ujgura. U međuvremenu kineske vlasti su označile ujgursko stanovništvo kao potencijalno leglo islamskog terorizma i ekstremizma. Ujguri su se suprostavili navodeći da kineski zakoni protiv terorizma neproporcionalno ciljaju muslimane. Napetost je dovela do nasilnih sukoba i zategnutih odnosa između kineske vlade i Ujgura koji se pogoršao kada su Ujguri okrivljeni za smrtonosni napad na Trg Tijanmen u Pekingu.

Pitanje prava nošenja hidžaba ujgurskih muslimanki je jedno od nekoliko spornih tačaka. Tokom 2011. godine donešeno je nekoliko propisa o zabrani nošenja hidžaba u pojedinim muslimanskim gradovima zapadne Kine, sudeći po izvještavanju Associated Pressa. Glavni cilj kampanje je da se zemlja oslobodi 'abnormalnog fenomena da žene i omladina etničke manjine nose arapsku odjeću, puštaju bradu, pokrivaju lica nikabima". U 2013. godini Radio Free Asia izvijestio je kako je pripadnica Ujgurske manjine u glavnom gradu Xinjianga, Urumkiju, izbačena iz svog iznajmljenog stana upravo zbog nošenja hidžaba. Kineske vlasti nisu bile baš susretljive po pitanju pokrajinske anti-hidžab politike, često tvrdeći da nisu svjesni takvih proglasa ili odbijajući da uopće komentarišu pitanje hidžaba. Međutim potvrđeno je da zvaničnici Xinjianga vode detaljnu evidenciju o Ujgurima gdje je tačno navedeno ko nosi hidžab, a ko ne.

Pojedine države već su zabranile ili ograničile pokrivanje na javnim mjestima: Francuska, Italija, Belgija, ..., obično na osnovu državnog proklamovanja sekularizma. Kina, s druge strane, nastoji regulisati oblačenje muslimana u velikom dijelu svoje države kao dio mjere borbe protiv terorizma. Očigledna implikacija da samo praktikovanje islama predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti argument je koji kineski Ujguri, naravno, ne shvataju kao prijateljski gest. Vladina incijativa borbe protiv terorizma među Ujgurima je shvaćena kao pokušaj da se razrijedi i homogenzira njihova kultura. U pokušaju da suzbije separatistički pokret u pokrajini kineska vlada je srušila historijske spomenike i ograničila vjerske slobode Xinjianga. Ono što kineska vlada smatra kampanjom obuzdavanja nemirne regije, Ujguri vide kao rat nad njihovom kulturom.

A 'Projekat ljepota' se sigurno može gledati kroz taj objektiv. Kampanja igra na poznatu kartu da je ljepota za ženu vrijednija u odnosu na ostale aspekte njenog identiteta, uključujući i vjerska ubjeđenja. Žena usmjerena na svoj izgled, po nekoj logici, teško da je prijetnja državi. Koji je bolji način neutralisanja žena nego ih pozvati na pristup koji već stotinama godina koriste i testiraju političari, reklamne agencije i muževi?

(IslamBosna.ba)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment