Novo
Loading...

Da li je dozvoljeno puštanje ezana sa kasete/CD?


Pitanje: Da li je dozvoljeno puštanje ezana sa kasete?
Odgovor: Ezan je, kako je definiran u Mugnil-muhtadžu 1/33: ”Poseban govor kojim se oglašava vrijeme farz namaza.” Iz ovog  razumijemo da je uslov za ispravnnost ezana da se izgovore posebne riječi, tj. riječi ezana. Cilj ezana je da se muslimani obavijeste o početku namaskog vremena.
Učenjem ezana putem magnetefonske trake postiže se jedno i drugo, tako da je dio uleme dao fetvu da se ezan muže učiti sa magnetefonske trake.
Međutim, imajući u vidu veliki sevap za učenje ezana i činjenicu da je život u živom glasu, ne bi trebalo puštati ezan sa kasete osim u slučaju kada nemamo nekog ko može pravilno i lijepo ezan proučiti. Da se ljepota glasa uzima u obzir kazuje nam postupak Poslanikov, s.a.v.s.
Naime, kada je Abdullah b. Zejd kazao Poslaniku, s.a.v.s, riječi ezana, Poslanik, s.a.v.s, mu nije rekao da on ezan prouči, nego je rekao: ”Ustani sa Bilalom i poduči ga što si usnio, jer on je uistinu milozvučnijeg i jačeg glasa od tebe.” (Tirmizi i Ebu Davud u Sunenima, ”Kitabus-salati”, Ibn Madže, Sunen, ”El-Ezanu ves-sunnetu fihi”.)
Dakle, ezan sa trake može se puštati samo u slučaju potrebe, kada nemamo nikoga da ezan prouči ispravno i lijepo, a Allah, dž.š, najbolje zna.
Na pitanja odgovara: dr. Šukrija Ramić
akos.ba
Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar