Novo
Loading...

Žele da postave bistu Stefana Nemanje u centru Novog Pazara (OVO DOZVOLIT NECEMO)


Udruženje "Ras" u Novom Pazaru traži da se obeleži 900 godina od rođenja Stefana Nemanje. Već deceniju vlasti zabranjuju postavljanje obeležja u centru grada
UDRUŽENjE "Ras" u Novom Pazaru zatražilo je od nadležnih u gradu i republici da na dostojan način obeleže 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, osnivača prve srpske države, graditelja prvih srpskih manastira, tvorca srpske vere i nacionalne svesti i začetnika srpske kulture i nacionalnog identiteta.

Stefan Nemanja rođen je 1113. godine, dinastija Nemanjića stvorila je, za 200 godina vladavine, i 31 godinu stolovanja u Starom Rasu (današnji Novi Pazar i okolina) moćnu državu, prvu eparhiju, mitropoliju...
- Ogromna je glupost, apsurd i nacionalna sramota, a i nacionalni i državni greh, što nam već deset godina vlasti zabranjuju da u centru Novog Pazara, gde je Nemanja ustoličio prvu vlast, postavimo njegovu bistu, delo poznatog vajara Nikole Kolje Milunovića - kaže Nikodinović. - Pokušaćemo ponovo ove godine kada "slavimo" devet vekova od Nemanjinog rođenja.

Inače, u Deževskoj dolini, kod Novog Pazara rođeni su Sveti Sava, sedam srpskih kraljeva i dva cara. I Stefan Nemanja zamonašio se u Petrovoj crkvi u Starom Rasu, život ga je potom odveo u Studenicu i Hilandar, počiva u Crkvi Svete Bogorodice u Studenici.

- Stefan Nemanja je najznačajnija ličnost srpske istorije i srpske države, ostavio nam je državu u kojoj i danas živimo. Zar samo to nije dovoljno da skromno i dostojno obeležimo devet decenija od njegovog rođenja, mnoga deca u Srbiji ni danas ne znaju ništa o Nemanji i Starom Rasu - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik "Rasa" i naglašava da bi država mogla mnogo više pažnje da posveti svojoj postojbini, posebno Miščićima, rodnom selu Svetog Save u Deževskoj dolini, koje bi moglo i moralo da bude mesto srpskog hodočašća.

Prošlog leta u Deževi su, nedaleko od ostataka Nemanjine saborne crkve, osveštani temelji Hrama Svetog Save koji će se graditi uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, sredstvima Crkve, prilozima vernika, a meštani se nadaju, i uz pomoć države. Prve donacije pristižu, ozbiljniji radovi mogli bi početi već na proleće.

Izvor: www.sandzaklive.rs

Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar