Novo
Loading...

Islam se širi u sekularnoj Francuskoj


Kebo nije imao nijedan razlog za istupanje iz stranke -
Klix.ba
IslamBosna.ba- Sve veći broj Francuza ispunjava duševnu prazninu, nametnutu državnim sekularizmom, prihvatajući islam, prkoseći neprijateljskom odnosu javnosti prema islamu.
Bernard Godard, koji je zadužen za vjerska pitanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske, je za New York Times 4. februara izjavio: "Fenomen konverzije je značajan i impresivan, naročito od 2000. godine."
Prema procjenama godišnje se održi oko 150 ceremonija prelaska na islam u džamiji Sahaba u Créteilu. Prema Godardu, od 6 miliona muslimana u Francuskoj, oko 100 000 su konvertiti. Već 1986. godine je bilo samo 50 000 konvertita u Francuskoj. Muslimanske organizacije međutim tvrde da njihov broj danas iznosi 200 000.
U Marseju su "prelasci na islam nevjerovatno porasli u posljednje 3 godine", kaže Abderrahmane Ghoul, imam jedne marsejske džamije i predsjednik lokalnog Francuskog vijeća muslimanske vjere. Ghoul lično je potpisao oko 130 svjedočanstava prelaska na islam u 2012. godini.
Drugi imami smatraju da je broj prelazaka na islam naročito povećan francuskim službenim sekularizmom, koji donosi duševnu prazninu. "Sekularizam je postao antireligijski i zato je doveo do obrnutog fenomena: On dozvoljava ljudima da otkriju islam", kaže Hassen Chalgoumi, umjereni imam iz Drancyja, jednog pariškog predgrađa.
Eksperti, međutim, primječuju u uticaj poznatih ličnosti koje prihvate islam, naročito nogometnih igrača poput Nicolasa Anelke, koji je prešao na islam 2004. godine, ili  Francka Ribéryja, koji je konvertirao 2006. godine.
Charlie-Loup (21), student iz St.-Maur-des-Fosses, koji je prešao na islam u svojoj devetnaestoj godini, nakon problematičnog puberteta i zategnutih odnosa s majkom, kaže: "Prelasci na islam su ovdje postali socijalni fenomen. Neki prihvate islam čisto iz radoznalosti."
U nekim područjjima, pretežno naseljenim muslimanima, čak i nemuslimani poste ramazan.
Paralelno raste i zabrinutost javnosti zbog uticaja islama. Islam je često tema usijanih debata a političari koriste svaki muslimanski pokret, poput uvođenja termina za plivanje samo žena, ili povećanu dostupnost halal-hrane, za prepadanje stanovništva i kupljenje plitičkih poena.
2009. godine je slika u magazinu Paris Match, sa popularnom reperkom Diam u hidžabu, izazvala buru bijesnih komentara  od strane zvaničnika i analitičara.
IslamBosna.ba
Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar