Novo
Loading...

Hrana stanovnika Džehennema (Es-Saffat, 63-64 - Tirmizi, daif)

"Zazalice nevjernici cesto sto nisu postali Muslimani"
Rekao je Uzvišeni Allah: "Biće u Nas, doista, okova i ognja, i jela koje u grlu zastaje i patnje nesnosne." (El-Muzemil, 12-13) Ibnu Abbas r.a. o jelu koje u grlu zastaje kaže: "Zaglavi se u grlu pa se ne može progutati niti izbaciti."(Tefsir Ibnu Kesir) Rekao je Svemogući Allah:"I tada ćete vi, o zabludjeli, koji poričete oživljenje, sigurno s drveta zekkum jesti, i njime ćete trbuhe puniti, pa zatim na to vodu ključalu piti, poput kamila koje ne mogu žeđ ugasiti, to će na onom svijetu biti gošćenje njihovo." (El-Vaki'a, 51-56) U drugoj suri je detaljnije opisano drvo zekkum koje je hrana stanovnika Vatre:"To je drvo koje će u sred Džehennema rasti, plod mu je poput šejtanskih glava." (Es-Saffat, 63-64)

Džehennemlije će pomiješat u svojim stomacima užasno vruću vodu sa užasno gorkim zekkumom. Rekao je Poslanik s.a.v.s. : "Kada bi jedna kap sa drveta zekkum kanula na ovaj svijet upropastila bi (svojom gorčinom) svu hranu stanovnika Zemlje. Kako li je onda onom kome zekkum bude hrana!?" (Tirmizi, sahih) Prenosi se od Poslanika s.a.v.s. da je rekao: "Stanovnike Vatre će zadesiti velika glad tako da se neće osvrtati na patnju u kojoj se nalaze, tražit će samo da im se pomogne kako bi utolili tu žestoku glad. Dat će im se kao pomoć dari'i koji ne goji niti glad toli. Zatim će tražiti drugu hranu pa će im se dati gislin trnje koje zastaje u grlu. Onda će se sjetiti da, kada su bili na dunjaluku, ako bi se udavili to bi riješavali gutljajem vode, pa će tražiti piće. Tada će im se dati piće –hamim, donijet će se na željeznim kukama, kada se to piće samo približi njihovim licima od njegove vrućine će se lica ispeći, a kada uđe u njihove utrobe pokidat će sve u njihovim stomacima..." (Tirmizi, daif)



Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar