Novo
Loading...

Zašto obavljati namaz?


Zato što nas Uzvišeni Allah nije stvorio uzalud. Naprotiv, On nas je stvorio radi jednog vrlo važnog razloga, a to je ibadet Njemu. U tom smislu Uzvišeni kaže: 

˝ Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi ibadet čine! ˝ (Ez - Zarijat,56) ...

Onaj ko zanemari namaz, kao najveći ibadet, on zasigurno ne obožava Allaha, nego se takav oholi i okreće od činjenja ibadeta Uzvišenom, a on kaže: 

˝ Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju - ući će, sigurno, u Džehenem poniženi ˝(Gafir,60)


Zato što je namaz,nakon kelimei - šehadeta,najvažniji dio Islama - kao što kaze najveći od svih poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem:  

˝ Islam se temelji na pet stvari: svjedočenju da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, klanjanju namaza, davanju zekata, obavljanju hadža i postu u vrijeme ramazana. ˝ (hadis navode Buharija i Muslim)

Namaz je,također, stub Islama - kao što se navodi i u drugim hadisima - pa da li može postojati ikakva građevina ako joj fali jedan od osnovnih elemenata? Isto tako ne može vrijediti čovjekovo vjerovanje bez namaza.

Zato što ti je tvoj Mudri i Sveznajući Stvoritelj - neka je slavljen - stavio u obavezu izvršavanje tih namaza i njihovo čuvanje. Tako npr. Uzvišeni kaže: 

˝ Redovno namaz obavljajte, naročito onaj krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte. ˝ (El - Bakare,238), 

˝ Zaista je vjernicima propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju. ˝ (En - Nisa',103) 

Pa ako ti vjeruješ u Uzvišenog Allaha i tvrdiš da si musliman,nikako se onda ne smiješ kolebati po pitanju pridržavanja Njegovih naređenja a pogotovo po pitanju klonjenja od griješenja prema Njemu.

Zato što Uzvišeni Allah u mnogim ajetima namaz spominje odmah iza vjerovanja u Njega, kao npr. u Njegovim riječima: 

˝ Reci vjernicima,robovima Mojim, da namaz obavljaju ... ˝ (Ibrahim,31) 

To upućuje na zaključak da vjerovanje u Allaha nužno znači i obavljanje namaza, te da onome ko ga ne obavlja kod Uzvišenog Allaha ništa ne vrijedi njegova tvrdnja da on vjeruje.

Zato što je namaz prva stvar za koju će te Allah pitati,kao što to kaže Muhammed, sallAllahu alejhi ve sellem: 

˝ Od svih ljudskih djela čovjek će na Sudnjem danu prvo biti obračunavan u pogledu namaza, pa ako mu je namaz uredu biće spašen i uspjet će, a ako mu namaz bude manjkav onda će propasti i izgubljen biti ˝ (Ahmed,Tirmizi i ostali)

Pa ako će propasti onaj ko ne bude ispravno obavljao namaz, npr. ko ga ne bude upotpunjavao ili ponekad izostavljao, šta će tek biti sa onima koji ga nikako ne klanjaju?
Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar