Novo
Loading...

Kazivanje o Ishaku i Israilu (Jakubu) alejhi salam




Bismillahir-Rahmanir-Rahim


Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika. Neka je najbolji salavat i selam na onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti. Neka je mir i spas na njegovu časnu porodicu i ashabe radijallahu anhum, ali i na sve one koji koračaju njihovim putem, žive islam i upućuju druge ka uputi sve do Sudnjeg dana. Zaista je najbolji govor Allahov subhanehu ve te’ala govor, a najbolja uputa je uputa Njegova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi ka vatri. O vi, koje je Allah subhanehu ve te'ala odabrao Svojim robovima i pomagačima Njegove vjere!Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Kazivanje o Ishaku i Israilu (Jakubu) alejhi salam
Allah Uzviseni kaze:”Mi smo od Verovesnika zavet njihov Uzeli i od tebe, i od Nuha, i od Ibrahima, i od Musaa i od Isaa sina Merjemina, Mi smo od njih cvrst zavet uzeli”!
“A zar vam poslanici vasi nisu jasne dokaze donosili, upitace oni?”
‘Jesu, odgovorice.’ ‘Molite onda via, Reci ce oni’!
“Ali ce molba onih koji nisu verovali, uzaludna biti!"
Ishak je rodjen 13 godina nakon rodjenja Ismaila alejhi selam, njegova majka Sara imala je 90 godina kada joj je dosla radosna vest da ce ga dobiti. Uzviseni Allah kaze: “I obradovali smo Ibrahima Ishakom, verovesnikom i dobrim covekom, i blagoslovili smo i njega i Ishaka; a medju njihovim potomcima ima i vernika i ocitih nevernika”.
Uzviseni Allah ga pohvalno spominje na vise mesta u Svojoj Casnoj Knjizi.
Ehlul Kitabije navode da je Ishak imao 40 godina kada je ozenio Rebeku kcerku Batuela. Ona je bila nerotkinja, pa je on uputio dovu Allahu Uzvisenom, i ona je zatrudnela. Rodila je dva sina blizanca, prvi je Ezal-a arapi ga nazivaju El-Ajs i on je predak bizantijaca.
Drugi se rodio drzeci brata za petu, pa so ga nazvali Jakub-drugo mu je ime Israil. Od njega jevreji vode poreklo.
Jakub se nesto zamerio sa svojim bratom Ezalom, pa mu je Ezal zapretio da ce ga ubiti! Kada je majka cula kako Ezal preti Jakubu, nagovorila ga je da ode kod njenog brata Labana u Haran, i da tamo ostane dok se Ezal ne razljuti. Jakub je krenuo od kuce krajem dana pa ga je u putu prema Haranu zatekla noc. Uzeo je jedan kamen, stavio ga pod glavu i zaspao. Tu noc usnio je lestve postavljene od zemlje do neba, uz koje su silazili i penjali se meleki. Tu je usnio i Uzvisenog Gospodara kako mu govori: “Blagoslovicu te, dacu tu brojno potomstvo i ovu zemlju podariti tebi i tvojim potomcima posle tebe”!Kada se probudio iz sna obradovao se zbog onoga sto je sanjao, i zavetovao se Allahu, da ce, ako se vrati kuci zdrav, na tom mestu sigurno napraviti Hram, i da ce radi Allaha Uzvisenog izdvajati desetinu od svega onog sto mu On podari. Zatim je prisao onom kamenu i obelezio ga uljem, kako bi ga mogao prepoznati- a to mesto, nazvao je Betel-Allahova kuca.
Oni dalje kazu: ‘Kada je Jakub stigao dajdzi u Haran, video je da ima dve kceri- stariju Leu i mladju Rahelu. Rahela mu se svidela, pa je Laban pristao da mu je da za zenu, ali pod uvetom da mu prethodno sedam godina cuva stoku!
Kada je prosao rok, njegov dajdza Laban je pripremio gozbu i sakupio svet, ali navece je on Jakubu uveo svoju stariju kcerku Leu-koja je bila ruzna. Kada su osvanuli Jakub je video da je to bila Lea, pa je upitao svog dajdzu; ‘Zasto si me prevario, ja sam Rahelu zaprosio’?
A on mu je odgovorio;’Kod nas nije obicaj da udajemo mladju prije starije, ako zelis njenu sestru-sluzi mi jos sedam godina, pa cu te njome ozeniti’?! On je to ispunio, pa ga je posle toga, pored Lee ozenio i Rahelom.
-To, da dve sestre istovremeno mogu biti udate zu jednog coveka-bilo je kod njih dozvoljeno, a zatim je, dokinuto Tevratom.
Laban je obema kcerkama poklonio po jednu sluskinju.
Lei je dao Zelfu, a Raheli, Belhu.
Allah Uzviseni je Leinu mahanu nadomestio time, sto joj je dao da radja decu, tako je rodila sinove: Rubila, Shimuna, Lavija i Jehuzu.
Rahela je bila nerotkinja, pa je zbog toga na Leu bila ljubomorna, zato je svoju sluskinju Belhu poklonila Jakubu-koja mu je rodila sinove: Dana i Neftalija. Tada je Lea dala svoju sluskinju Zelfu koja mu je rodila dva sina-Dzada i Eshira. Onda je Lea opet zatrudnela i rodila V-og sina Isahara, a nakon Toga i VI-og Zabulona, nakon toga, ona je opet zatrudnela i rodila kcerku Dinu. Tako je ona Jakubu rodila VII-ro dece.
Zatim je Rahela ucinila dovu Allahu i zamolila Ga da joj da sina sa Jakubom. Allah Uzviseni joj je uslisao dovu i udovoljio njenoj molbi, pa je zatrudnela i rodi mu velikog casnog, lijepog sina Jusufa alejhi salam. Sve se ovo desavalo dok so bili u Haran. Nakon sto se ozenio i drugom kcerkom svoga dajdze, Jakub je ostao jos sest godina u Haranu, nakon Toga Allah Uzviseni je objavio Jakubu da se vrati u zemlju svoga oca, pa je zatrazio od dajdze Labana saglasnosta za odlazak.
On mu je to dozvolio, poklonio mu je mnogo stoke i robova, te je sa svojom celjadi krenuo prema zemlji svoga oca. Kada je stigao nadomak mesta svoga oca, Jakub je na mestu gde je bio onaj kamen kojeg je on prethodno obelezio-podigao Hram! To je danasnji Hram u Jerusalemu. Jakubova alejhi salam, gradnja u Jerusalemu je bila 40 godina, nakon sto su Ibrahim alejhi salam i njegov sin Ismail alejhi salam sagradili Kaabu.
Buharija i Muslim navode da je Ebu Zerr radiellahu te’ala ahnum rekao: “Jedne prilike upitao sam, Allahov Poslanice, koji Hram je prvi izgradjen? ‘Kaaba’! ‘Odgovorio je.’
‘A ja sam ga opet upitao, a zatim?’ ‘El Mesjidul Aqsa, izmedju gradnje ta dva Hrama proteklo je cetrdeset godina’!
Jakub alejhi salam se zatim vratio svome ocu Ishaku alejhi salam i nastanio kod njega u Hebron. Jakubova alejhi salam zena Rahela je zatrudnela i rodila sina Benjamina, medjutim, imala je veoma tezak porodjaj sa njim, pa je nakon toga umrla.
Ishak alejhi salam se nakon Toga razboleo i umro u 180-toj godini svoga zivota. Sinovi Ezal i Jakub so ga ukopali pored njegovog oca Ibrahima alejhi salam.’
-U Ishakovom alejhi salam potomstvu je bilo toliko Poslanika i Verovesnika, da njihov broj zna samo Onaj koji ih je slao. Poslednji Poslanik iz njegovog potomstva je Isaa sin Merjemin alejhi salam.
Share on Google Plus

About Admin Team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar