Novo
Loading...

Pratite uživo: Evakuacija civila i vojnika počela, ruski dronovi prate operaciju (VIDEO)



Sirijske vlasti potvrdile su da je operacija evakuacije civila iz dijela Alepa pod kontrolom pobunjenika konačno počela, prenosi Indepentent.
Pojedini autobusi su već prešli na stranu pod kontrolom snaga zvaničnog Damaska, a jedan pripadnik “bijelih kaciga”, grupe koja pomaže u spašavanju civila, poginuo je prilikom pripremanja evakuacije. Pretpostavlja se da ga je pogodio snajper.
Sirijska televizija javlja kako se na prelazu između dva dijela Alepa nalazi 20-ak autobusa i 10-ak vozila hitne pomoći.
Podsjećamo, nakon što je novo primirje uspostavljeno u srijedu navečer, glasnogovornik jedne od pobunjeničkih frakcija Ahmad Qurah Ali kazao je da će civilima, uglavnom ženama i djeci, biti obezbjeđen siguran prelaz iz trusnog područja.
Također, vojnicima pobunjenika trebalo bi biti osigurano povlačenje, a prema tvrdnjama RT-a i taj dio operacije je započeo.
U još uvijek okruženom dijelu Alepa nalazi se oko 50.000 civila, većinom žena i djece, koji žele napustiti enklavu, odnosno manji džep grada Alepa koji se nalazi pod kontrolom pobunjeničkih milicija.
Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta učestvovat će u evakuaciji ranjenih militanata, saopštio je danas ruski Centar za pomirenje u Siriji.
U saopštenju se navodi da se Centar obratio ovoj organizaciji i da će njeni predstavnici biti u medicinskim ekipama koje će transportovati ranjene militante iz Alepa, prenio je TASS.
Izvor iz sjedišta MKCK u Ženevi rekao je ranije da će 100 pripadnika ove organizacije i volontera Crvenog polumjeseca Sirije učestvovati u evakuaciji ranjenika.

 

Share on Google Plus

About Admin M

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar