Novo
Loading...

Hiljade građana na ulicama Istanbula traže ulazak turske vojske u Halep (VIDEO)




Neimenovani zvaničnici turskih obavještajnih organa su potvrdili da je uz posredovanje Turske postignut dogovor o evakuaciji desetina hiljada civila iz istočnih dijelova Halepa koji su pod opsadom režimskih snaga, kao i o evakuaciji pripadnika naoružanih opozicionih grupa s tog područja.

Dogovor o prekidu sukoba na istoku Halepa između snaga sirijske opozicije i snaga sirijskog režima kojeg podržava Rusija postignut je pregovorima uz posredovanje Republike Turske.

Neimenovani zvaničnici turskih obavještajnih organa za AA su potvrdili da je uz posredovanje Turske postignut dogovor o evakuaciji desetina hiljada civila iz istočnih dijelova Halepa koji su pod opsadom režimskih snaga, kao i o evakuaciji pripadnika naoružanih opozicionih grupa s tog područja.
Isti izvor javlja kako su brojni autobusi već stigli na istok Halepa kako bi transportovali civile u zapadni dio grada, što je prioritetni dio postignutog dogovora.
Dogovor predviđa da i pripadnici naoružanih opozicionih grupa napuste istok Halepa i sa sobom ponesu samo lako naoružanje.
Ranije su izvori bliski sirijskoj opoziciji za AA kazali da je većina opozicionih grupa voljna da napusti istočne dijelove grada.
Ured za krizne i hitne situacije Republike Turske (AFAD) zajedno s organizacijom IHHL u Idlibu priprema logistički centar koji će biti u mogućnosti da primi 80 hiljada ljudi, koji trenutno čekaju na evakuaciju iz područja koje je žarište sukoba.
U međuvremenu na ulicama turskih gradova poput Istanbula u večernjim satima okupljaju se hiljade ljudi koji protestuju. Kako prenose neki mediji u toj zemlji, tragedija koja se dešava Sirijcima u Halepu, pogađa turski narod koji je izašao na ulice te skandiranjem pozivaju tursku vojsku da uđe u Halep i spasi unesrećene civile. Prema trenutno dostupnim informacijama sve više građana se okuplja ispred konzulata Rusije, gdje protestuju.
Podsjećanja radi, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu turski narod je također masovno protestovao na ulicama tražeći od svoje vojske da intervenira u našoj zemlji.


faktor.ba
Share on Google Plus

About Admin M

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Objavi komentar