Novo
Loading...

Goražde: Turska gradi Islamski centar vrijedan oko dva miliona dolara


Milionske investicije iz Turske u Goražde, nakon izgradnje džamije Kajserije, parka Gun – Gor, rekonstrukcije Đačkog doma, bit će nastavljene izgradnjom Islamskog kulturnog centra.

Za ovaj projekat turske općine Şahinbey i Keçiören izdvojit će oko dva miliona dolara. Istaknuto je to na svečanosti na kojoj su načelnici Općina Goražde i Şahinbey – Gaziantep Muhamed Ramović i Mehmet Tahmazoglu potpisali protokol o bratimljenju. Istovremeno je najavljeno da prvi građevinski radovi počinju za mjesec dana.

– Ovo je 17 Općina u svijetu sa kojom se bratimimo i bit će to zaista uspješna saradnja, kao što su uspješni bili i svi drugi projekti koje smo do sada sa prijateljskim općinama provodili. Naši prijatelji su već prebacili prva sredstva i očekujemo prelijepi Islamski kulturni centar. Projekat za projektom bit ćemo najrazvijeniji i najurbaniji grad u BiH – kazao je Ramović.

Potpisivanju protokola prisutvovale su brojne zvanice iz Turske, a među njima i delegacija bratske Općine Keçiören na čelu sa načelnikom Mustafom Akom, te direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruč.

- Goražde je tokom proteklog rata bilo u istoj situaciji i doživjelo sličnu sudbinu kao Gaziantep prilikom pokušaja ulaska Francuza i Engleza. Oba grada su se samostalno odbranila i to je bilo veoma značajno za nas. Ono što je najvažnije reći jeste da je proceduralno završeno sve  i da su obje Općine donijele odluke o izgradnji. Uspostavljen je kontakt sa TIKA-om, 150. 000 dolara je već prebačeno na njihov račun i raspisuje se tender. Za mjesec dana ćemo imati prve građevinske radove. Naša je želja da centar što prije završimo – istakao je Tahmazoglu.

Zadovoljstvo zbog početak projekta i zahvalnost prijateljima iz Turske uputio je i goraždanski muftija Hamed ef Efendić, koji je kazao kako će, pored izgradnje Islamskog centra u kompleksu džamije Kajserije, biti uređen i harem džamije i njena okolina.

(Avaz)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment