Novo
Loading...

Samo ovaj insekt nece ucio u Dzehenem

bee-wallpaper-20984-21521-hd-wallpapers-minEnes ibn Malik, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Mušice obično žive četrdeset noći, i sve vrste mušica će u Džehennem osim pčela.” (Hadis bilježe Ebu Ja’la i Ibn Kesir u tefsiru)
U sličnom hadisu se kaže: “Sve mušice će u Džehennem gdje će uznemiravati stanovnike Džehennema osim pčela.” (Hadis bilježe Sujuti, Taberani u Kebiru i Evsatu, Bezzar, Ukajli, Ibn Adijj i Kurtubi u tefsiru)
Dakle iz ovog drugog hadisa bolje se razumije razlog zbog kojeg će mušice (muhe,ose,komarci i dr.) u Džehennem; to je zato da tamo uznemiravaju džehenemlije kao što uznemiravaju ljude na ovom svijetu. Neće tamo biti zbog sebe i zbog neke svoje kazne, nego će biti zbog ljudi koji zaslužuju sve vrste azaba – patnje, pa i to da ih uznemiravaju razne mušice. U oba hadisa se izdvajaju pčele, zato što je njih Allah, dž.š., odlikovao posebnim osobinama, nadahnuo je pčelu, kako se to kaže u Kur’anu, a.š., da tačno zna gdje da se nastani i kako da gradi svoje kuće, odnosno, kako da proizvodi ljekovitu tečnost – med. Koliko je počasti dato pčeli vidi se i iz toga što se spominje u Kur’anu, a i sura u kojoj se spominje nazvana je upravo “Pčela”.
Allah dž.š., kaže: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.”  (Sura En-Nahl, 68-69)
Eto, to su pčele o kojima Kur’an ovako govori i koje su u hadisu izuzete od ostalih mušica za koje se kaže da će sve u Džehennem. Šta li će onda biti sa pčelama? Da li će one biti u Džennetu ako već neće u Džehennem? Na ova pitanja nema preciznih odgovora, ali po svojim osobinama i zaslugama na ovom svijetu pčela sigurno zaslužuje da bude i u Džennetu. Allah dž.š., kaže da će u Džennetu biti rijeke od meda procijeđenog, (Sura Muhammed, 15) ali ne kaže hoće li taj med praviti pčele kao što to čine na ovom svijetu, ili će Allah, dž.š., stvoriti te rijeke od meda bez uloge pčela.
Iz knjige: Broj 40 u hadisima Allahovog Poslanika s.a.v.s. ~ Mirsad ef. Sedić
Preuzeto sa: putem-islama.com
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment